BAGEL PECIVO

Ovaj jednostavan recept za Bagel pecivo je ukusan i rezultira savršenstvom. Ne treba mu toliko posvećenosti kao ostalim receptima za ovu vrstu peciva koje ćete pronaći na webu. To je jednodnevni recept za domaći bagel koji se sastavi za 2 sata. Ne trebaju neobični sastojci ili posebna oprema za izradu recepta. Ove domaća mekana peciva su poslastica spremna za jelo svježa iz pećnice, a odlična su i tostirana drugi dan!

SASTOJCI:

-2 žličice / 6 g aktivnog suhog kvasca
-4 ½ žličice / 19 g granuliranog šećera
-1 ¼ šalice / 300 ml tople vode (možda će vam trebati ± ¼ šalice / 60 ml više)
-3 ½ šalice / 440 g glatkog bijelog brašna (za miješenje će vam trebati do 1/2 šalice / 60g)
-1 ½ žličice / 6 g soli
-extradjevičansko maslinovo ulje (Terre)

*neobvezno za pokrivanje (topping) bagelsa/začini za pecivo: sjemenke kima, cimet šećer, krupna sol, mljeveni svježi češnjak, mljeveni svježi luk, mak, sezam, gotovi mix začina u vrećici ili mješavina vaših omiljenih okusa.

UPUTE:

1. U ½ šalice / 120 ml tople vode ulijte šećer i kvasac. Ne miješajte. Pustite da odstoji pet minuta, a zatim pomiješajte smjesu kvasca i šećera dok se sve ne otopi u vodi.
2. Pomiješajte brašno i sol u velikoj zdjeli. U sredini napravite zdenac i ulijte smjesu kvasca i šećera.
U to ulijte 1/3 šalice / 80 ml tople vode. Pomiješajte i umiješajte ostatak vode (preostalih 1/2 šalice / 100 ml). Možda ćete trebati dodati dodatnih nekoliko žlica na otprilike ¼ šalice / 60 ml vode. Nakon što ga izmiješate želite vlažno i čvrsto tijesto.
3. Na pobrašnjenoj podlozi mijesite tijesto oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Pokušajte raditi u što više brašna kako biste oblikovali čvrsto i kruto tijesto.
4. Lagano premažite veliku posudu uljem i rotirajte tijesto da se premaže. Pokrijte posudu. Pustite da se diže na toplom mjestu 1 sat, dok tijesto ne udvostruči veličinu. Probijte tijesto i pustite ga da se odmori još 10 minuta.
5. Pažljivo podijelite tijesto na 8 dijelova. Svaki komad oblikujte u kuglu. Ponovite sa 7 drugih krugova tijesta.
6. Premažite prst brašnom i lagano pritisnite prst u središte svake kuglice od tijesta kako biste oblikovali prsten. Ispružite prsten na otprilike ⅓ promjera bagela i stavite sa strane na lagano nauljeni lim. Ponovite isti korak s preostalim kuglama tijesta.
7. Nakon oblikovanja tijesta pokrijte ih čistom krpom i ostavite da se odmori 10 minuta. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 220ºC.
8. Zakuhajte veliku posudu vode. Smanjite vatru. Upotrijebite žlicu s rešetkom da biste bagele spustili u vodu.  Jednom kad su bagelsi u vodi, ne bi trebalo predugo da isplivaju na vrh (nekoliko sekundi). Pustite ih tako 1 minutu, a zatim ih preokrenite na drugu stranu da kuhaju još minutu. 
9. Ako želite dodati preljeve odnosno toppinge svojim pecivima, učinite to dok ih vadite iz vode. Možete ih premazati razmućenim bjelanjkom jaja da se začini slijepe na bagelse. Možda ćete htjeti upotrijebiti gore navedene “začine za pecivo” za ukrašavanje ili dodavanje još i boljeg okusa pecivu. Upotrijebite samo jedan preljev ili kombinaciju.
10. Kad ste sve bagelse skuhali i ukrasili ih, prebacite ih u nauljeni lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
11. Pecite 20 – 25 minuta, ili dok ne porumene.
Ohladite na rešetki (ili ako ste nestrpljivi poput nas, narežite jedno pecivo i namažite ih nekim od omiljenih krem sira ili prelijte maslinovim uljem!