Ovaj sočni i mekani kolač od limuna i ricotte ispunit će vam ove hladne zimske dane.

SASTOJCI:

•4 nešpricana limuna

•180ml maslinovog ulja

•230g glatkog brašna

•2 žličice praška za pecivo

•malo soli

•3 jaja

•150g šećera

•sok od 2 limuna

•250g ricotte

 

PRIPREMA:

Koricu 2 limuna naribajte na sitnom ribežu, a koricu druga dva limuna ogulite nožem za čišćenje krumpira pa ju još dodatno oštrim nožićem narežite na male, tanke trakice. Maslinovo ulje ulijte u mali lončić i dodajte mu koricu limuna koju ste pripremili na ovaj drugi način. Ugrijte i polako pržite dok se limunova korica ne zakovrča. Maknite sa vatre, žličicom skupite korica sa vrha i stavite ju na tanjurić sa šećerom u prahu. Uvaljajte ju u šećer i ostavite ulje da se malo prohladi.

Pećnicu ugrijte na 180°C.

Za to vrijeme pomiješajte suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, sol i ostatak limunove korice. U drugoj posudi tucite mikserom jaja i šećer dok smijesa ne postane kremasta. Tada dodajte prohlađeno maslinovo ulje i ricottu, te limunov sok i miksajte dok se smjesa ne ujednači. Tada velikom žlicom lagano umiješajte suhe sastojke.

Pecite 40-60 minuta u zagrijanoj pećnici na 180°C. Ohladite, pa pospite po želji šećerom u prahu i posipajte onom limunovom koricom koju ste uvaljali u šećer.

Dobar tek!